10 din România

Primesc o leapșă de la Auraș (“leapșă” pe care mi-o mai dăduse cu vreo săptămână înainte și Anca Bundaru) conform căreia trebuie să fac un top personal al celor mai dragi 10 locuri #dinRomânia.

Acuma să v-o zic pe aia dreaptă: n-am cutreierat țara-n lung și-n lat. Am câteva locuri pe care le văd cam anual și noroc de excursia Petrom de anul trecut c-am putut și eu s-ajung pe Clisura Dunării (care e în top pe locul 3).

1. Bucovina

Mi-e cea mai dragă și mai dragă că acolo am copilărit și am mâncat mă cu brî cu la și-am fost cu colinda și cu bunicul după ciuperci. Mergeți musai în comuna Vama în perioada Sărbătorilor, încă se păstrează tradiția și peisajul este alb-dalb sau verde viu, depinde de sezon.

2. Munții Apuseni

Zic așa generic pentru că nu am fost niciodată. Padiș, Cetățile Ponorului, Stâna de Vale, o cabană-n vârf de munte, lactate de la stână, apă de izvor.

3. Clisura Dunării

Cu șerpuiri și sclipiri în Apus, cu drumuri line și povești bizantine.

4. Rarăul

Cu Pietrele Doamnei, schitul, satisfacția că ai urcat singur cu un rucsac mare în spate și ai coborât tot pe jos, pe timp de noapte, cu o ceată de amici cu la fel de multă minte ca tine.

5. Salina de la Turda

Pentru că arată într-un mare fel și-i îngrijită și te simți ca într-un centru de recreere occindental. Din poze și testimoniale așa reiese. Trebuie să mă duc.

6. Lacul Bolboci

Care pare desprins din filmele americane cu studenți care campează lângă lac și pădure și povestesc la focuri de tabără.

7. Mănăstirea Tismana

Un loc unde am ajuns noaptea târziu, în plin August. Tăcere și reculegere. Greieri și răcoare. Da, simți că te conectezi cumva cu ceva mai presus de înțelegerea omenească. Plus că e frumos și curat.

8. Dobrogea

Cu satele ei prăfuite, cetățile și obiceiurile de nuntă și înmormântare de care nu știam.

9. Delta Dunării

10. Brașovul

Nu pietonala Republicii. Brașovul cu împrejurimi, străduțe, străini, pub-uri, plimbări.

Advertisements

One response to this post.

  1. […] m-a intrebat nimeni daca ma intereseaza o leapsa – pe care, dealtfel, vazand-o la Annemarie pe blog, nu m-am putut abtine sa n-o fur; deasemenea, nu stiu daca o sa apuc sa fac intr-adevar […]

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: